Elke woensdag geopend van 13:00 tot 16:00

Smokkelen in Brabant

Lezing op Woensdag 24 April bij Heemkundekring Pladella Villa

Heemkundekring Pladella Villa, organiseert op woensdagavond 24 april een lezing over de geschiedenis van het smokkelen in Brabant. De lezing wordt gegeven door Paul Spapens, publicist en oud-journalist. Hij schreef een boek over de geschiedenis van het

Brabander Paul Spapens is gespecialiseerd in identiteit en immaterieel erfgoed. Het verhaal dat Paul Spapens vertelt begint met de onafhankelijkheid van België toen de grens tussen de twee landen definitief werd. Brabanders ontpopten zich tot zeer bedreven smokkelaars. Nergens in Nederland is meer gesmokkeld dan in Brabant. Uiteraard komen verklaringen hiervoor tijdens de lezing aan bod.

Het smokkelverhaal eindigt in het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zijn de botersmokkelaars toen brave huisvaders geworden? Of zijn ze andere dingen gaan doen? Paul Spapens laat zien dat de gevolgen tot op de dag van vandaag groot zijn. Zijn verhaal is zowel sociaal-maatschappelijk als cultuurhistorisch. Tijdens zijn lezing waarin het onder meer ook gaat over smokkeltrucs, straffen en bijzondere smokkelproducten laat hij de nodige historische foto’s zien.

Lezing: Woensdag 24 April aanvang 20.00 uur inloop vanaf 19.45 uur.
De kosten van de lezing zijn € 7,50 inclusief 1 kop koffie of thee, voor leden is dit € 6,00 contant te voldoen.
U kunt zich aanmelden op ons emailadres info@pladellavilla.nl