Elke woensdag geopend van 14:00 tot 16:00 én van 19:00 tot 21:00

Stamboomcursus gaat op herhaling!

Anders dan we in onze vorige nieuwsbrief meldden, hebben we besloten om de cursus Stamboomonderzoek voor beginners te herhalen. Aanleiding was de massale belangstelling voor ons eerste Stamboomcafé op 7 januari. Voor iedereen die meer wil weten over stamboomonderzoek bieden we de cursus opnieuw aan op drie achtereenvolgende dinsdagavonden in februari en maart, te weten 28 februari, 7 maart en 14 maart.

Op de eerste avond besteden we aandacht aan de periode van 1810 tot heden. We gaan zoeken in de registers van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters. Deze archieven zijn veelal online te benaderen. Na de eerste avond weet je hoe je in deze archieven kunt zoeken en kun je vanuit thuis aan de slag. Ook bespreken we hoe je de gevonden informatie kunt vastleggen. Op de tweede avond behandelen we de periode vóór 1800. Je leert alles over kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken en schepenbanken.


De derde avond besteden we aandacht aan andere, aanvullende bronnen, zoals kranten en notariële en criminele archieven, borgbrieven en meer. Ook passeren dan enkele computerprogramma’s de revue die bedoeld zijn om de gevonden
genealogische gegevens in te verwerken. Cursusleider is net als vorig jaar Cees Bles uit Bladel. Cees is een ervaren genealoog en
auteur van diverse familiegeschiedenissen.


Op alle drie de dagen beginnen we om 19.30 uur en de lessen duren ongeveer twee uur. De kosten bedragen 25 euro per persoon. Voor leden van Pladella Villa is deelname gratis. Inschrijven kan tot 20 februari per email op ons nieuwe adresinfo@pladellavilla.nl. Of loop even binnen aan de 

Bleijenhoek 57 in Bladel om je op te
geven. Wij zijn open op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Heemkundekring Pladella Villa start op 4 januari met het Bladelse Stamboomcafé. 

BLADEL – Wil je weten wie je voorouders waren? Ken je hun geschiedenis? Of loop je vast in de archieven? Het Bladelse Stamboomcafé helpt je op je zoektocht.

Cees Bles van Heemkundekring Pladella Villa heeft dat hele proces al eens doorlopen: ,,Toen mijn ouders overleden waren, kreeg ik een doos met foto’s en bidprentjes. Die ging ik uitzoeken. Dan ontdek je pas hoe weinig je weet.”

De Bladelnaar kwam op zoek naar antwoorden als snel in de archieven terecht. In zijn geval die van Gelderland, omgeving Duitse grens: ,,Er stond toen nog bijna niks op internet. Dus ik moest naar de Achterhoek. Dan rijd je door zo’n dorp en zie je ‘Slagerij Bles’. Dat maakte me nieuwsgierig. Zo werd ik er ingezogen, bijna verslavend.”

Een rol blijven spelen in het proces
Zijn interesse in de historie bracht hem ook als vrijwilliger bij de Bladelse heemkundekring. Cees Bles houdt er zich voornamelijk bezig met de uitgebreide bibliotheek, het fotoarchief en de genealogie (stamboomonderzoek).

Dit najaar leidde dat tot een succesvolle genealogiecursus, met een twintigtal deelnemers. ,,We zochten een manier om het warm te houden, want soms lopen mensen vast in hun onderzoek. Daarom kozen we niet iets eenmaligs, maar een periodieke bijeenkomst. Het werd een Stamboomcafé, elke eerste zaterdag van de maand. Zo kunnen we een rol blijven spelen in het hele proces.”

Dan rijd je door zo’n dorp en zie je ‘Slagerij Bles’. Dat maakte me nieuwsgie­rig

Cees Bles, Heemkundekring Pladella Villa
,,Er is ontzettend veel te vinden”, stelt Bles. Tot 1800 – de Franse tijd – is het vrij simpel via internet. Je kunt echter ook bronnen uit de tijd ervoor raadplegen, met name doop-, trouw- en overlijdensregisters.

Het wordt meer een puzzel als je er boedel-, schuld- en testamentaire documenten bij betrekt. Verder noemt hij het openbare krantenarchief ‘Delpher’, maar ook de kadasterarchieven, waar Pladella Villa de toegang voor heeft.

Zelf stuitte hij op een Gelderse kaart uit 1745 met ‘Het land van de Otten en de Blessen’. Het bracht hem tot in 1687 waar hij zijn oudste voorouder vond. Hij besloot om zijn familiegeschiedenis in boekvorm uit te brengen: ,,Zoveel interessante informatie moet je niet voor je zelf houden.”

Leren van elkaar
De genealogie heeft hem inmiddels in de greep. ,,Het blijft me fascineren om zo’n handgeschreven document, te kunnen lezen. Dan gaat het me nog niet zo zeer om de namen en data. Nee, het zijn de verhalen daarachter die me boeien. Elk antwoord roept vaak meer vragen op.”

Hij wil in het Stamboomcafé amateuronderzoekers helpen bij alle aspecten van genealogie. Dat gaat van het ontcijferen van in ‘hanenpoterig’ Latijns geschreven bronnen tot het publiceren van je eigen geschiedenis digitaal of op papier. ,,Ook het sociale aspect vinden we belangrijk en bezoekers kunnen leren van elkaar.”

De eerste bijeenkomst van het Stamboomcafé is zaterdag 7 januari van 10.00 tot 12.00 uur in de Heemkamer van Pladella Villa aan de Bleijenhoek 57, 5531 BL in Bladel.

Heemkundebladel © 2023. Website door Redfur