Elke woensdag geopend van 13:00 tot 16:00
Voor diegenen die wegwijs willen worden op het gebied van stamboomonderzoek organiseren we weer een cursus Stamboomonderzoek voor beginners.

Iedereen die iets wil met genealogie en niet goed weet waar te beginnen  is van harte welkom!  

Naast de onvermijdelijke theorie richten we ons vooral op de praktische kant van het stamboomonderzoek. Hoe en waar te zoeken, hoe de verkregen informatie te ordenen, enzovoort. De cursus wordt gegeven op drie donderdagavonden, te weten 31 oktober, 14 en 21 november. De aanvangstijd is 19.30 uur en zal telkens ongeveer twee uur duren. De kosten bedragen € 25,- per persoon. Voor leden van Pladella Villa is deelname gratis. Inschrijven kan tot 20 oktober per email: info@pladellavilla.nl. of loop even binnen aan de Bleijenhoek 57 in Bladel om je op te geven. Wij zijn open op woensdagen van 13.00 tot 16.00 uur. De cursus wordt gegeven door Cees Bles. Hij heeft een jarenlange ervaring met stamboomonderzoek en een paar boeken geschreven over familiegeschiedenis. Hij weet waar en hoe je moet zoeken in de verschillende archieven en is bedreven met genealogie computerprogramma’s. 

Programma; 

Op de eerste avond besteden we aandacht aan de periode vanaf ca. 1810 tot heden. Zoeken i Pladella Villa beschikt over een ruime bidprentjesverzameling, een bibliotheek met boeken over (lokale) geschiedenis en toegang tot de archieven van het kadaster. Hier kun je achtergrondinformatie vinden over de omgeving van je voorouders en je stamboom tot leven brengen. Meld je snel aan, vol is vol. n de burgerlijke stand en bevolkingsregisters. Deze archieven zijn veelal digitaal via internet te benaderen. Na de eerste avond weet je hoe je in deze archieven kunt zoeken en kun je vanuit thuis aan de slag. Ook bespreken we hoe de informatie kan worden vastgelegd. De tweede avond gaat wat verder terug in tijd. We gaan ons dan de periode vóór 1800 verdiepen. De kerkelijke registers en schepenbanken zijn dan onderwerp van onderzoek. De derde avond besteden we aandacht aan andere aanvullende bronnen, zoals vredegerechten, vonnissen van rechtbanken, borgbrieven, notariële archieven en dergelijke. Ook behandelen we dan enkele computerprogramma’s om je genealogische gegevens te verwerken.  

Tot slot; 

Na deze cursus ben je in staat jouw stamboom uit te gaan zoeken. Je ontvangt een handleiding met stap voor stap uitleg, mocht je toch vastlopen met je onderzoek kun je in ons maandelijks stamboomcafé terecht. Pladella Villa beschikt over een ruime bidprentjesverzameling, een bibliotheek met boeken over (lokale) geschiedenis en toegang tot de archieven van het kadaster. Hier kun je achtergrondinformatie vinden over de omgeving van je voorouders en je stamboom tot leven brengen. Meld je snel aan, vol is vol.