Elke woensdag geopend van 13:00 tot 16:00

Heemkunde Pladella Villa staat in de maand september en oktober stil bij de bevrijding van de Duitsers nu 80 jaar geleden.

In onze expositie ruimte besteden we hier ruim aandacht aan. We doen dat aan de hand van persoonlijke getuigenissen uit die tijd, opgetekend in brieven, dagboeken en kronieken. Bevrijding 22 septemberEen aantal daarvan is opgenomen in ons in 1994 uitgegeven boek ‘Oorlogsherinneringen Bladel Netersel’. Een aantal is nog niet eerder gepubliceerd. 

De verhalen die in deze documenten zijn vervat vertellen over wat ze is overkomen en hoe het toeging in de turbulente weken van onze bevrijding in september en oktober 1944. U kunt luisteren naar een tiental persoonlijke verhalen uit die tijd, van mensen uit Bladel, Hapert, Casteren, Netersel en Hoogeloon. Verschillende verhalen opgenomen door KempenFM en ingesproken door leden van de Hapertse toneelvereniging De Eenakter. Ook burgemeester dhr. Maurits van den Bosch heeft een verhaal ingesproken.

Daarnaast zijn er diverse voorwerpen uit die tijd tentoongesteld, zoals kledingstukken,  gebruiksvoorwerpen en zelfs enkele militaire artefacten. Deze objecten brengen de geschiedenis tot leven en maken het mogelijk om letterlijk een stap terug in de tijd te zetten.

Onze expositie is niet alleen een eerbetoon aan de moedige inwoners van onze streek, maar ook een educatieve ervaring voor jong en oud. We organiseren dit mede om dieper in te gaan op de gebeurtenissen en hun impact op de gemeenschap.

We nodigen u van harte uit om deze belangrijke periode in onze geschiedenis te herbeleven en te begrijpen. Samen kunnen we de herinneringen levend houden en de lessen van het verleden doorgeven aan toekomstige generaties.

OPMERKING! Dit is erg belangrijk
Als u de opnames wil beluisteren, willen wij u vragen uw GSM telefoon mee te brengen. De opnames zijn alleen dan te beluisteren. Met uw telefoon kunt u de barcode scannen die we hebben aangemaakt. Op deze manier krijgt u dan de opname te horen.