Elke woensdag geopend van 13:00 tot 16:00

Expositie schilderijen van Janus Spooren uit Hapert

Janus was de schilder “van, in en uit de Kempen”. Naar eigen zeggen, leefde hij in de bossen. Zijn thema’s waren het Kempische landschap en de Kempische natuur. Bij de opening van de tentoonstelling op de foto, die van 1988 in het gemeentehuis in Hapert, zei meester Jan van Hout over hem: “Op die natuur, de bomen, de bloemen, de hei, de kleine boerderijen, de zandweggetjes in de omgeving van Hapert, raakt de schilder niet uitgekeken.” De meester vergat de luchten. “Luchten zijn belangrijk”, zal Janus hem na afloop ongetwijfeld nog even hebben uitgelegd.

Janus was een autodidact, hij had nauwelijks lessen gehad en onderhield geen contacten met andere schilders. De kleuren die hij gebruikte, waren niet te koop. Hij ging er prat op ze zelf te mengen, bruin, zwart, cadmiumgeel. Kleuren waren essentieel. In een interview uit 1979 zegt hij: “De astronauten moesten er kilometers voor omhoog om uit te kunnen roepen hoe prachtig de kleuren zijn. Ze zijn er nu. Hier om ons heen. Je moet ze alleen leren zien. Altijd opnieuw.” Om, misschien wel met een vooruitziende blik, te vervolgen: “Ik ben zo bang, dat de mensen het met hun vervuiling allemaal kapot maken. Voor die tijd wil ik het allemaal op linnen hebben staan.”

Voor wie zelf graag vertoeft in de Kempische natuur: kijk eens in de verte met de ogen van Janus en merk op dat de Kempen geen duidelijke horizonten heeft. Ze vervloeien in zwarten, in bruinen en in cadmiumgeel. Wel eerst even afstappen. Op de weinige foto’s die van hem bekend zijn, is Janus steevast omringd door zijn eigen schilderijen. Hij kon niet zonder schilderijen, “niet zonder maken en niet zonder hebben”, zegt hij ergens. Schilderijen afstaan, stond gelijk aan afscheid ervan nemen. “Als ik geen geld heb”, aldus Janus, “moet ik wel verkopen. Dan hangen ze bij een ander en de tranen komen in mijn ogen (..).”

Wie nog in het bezit is van een schilderij van  Janus Spooren realiseren zich:
“De kleuren passen zich aan aan de mensen die ermee omgaan. Ze krijgen een beetje hun karakter en verliezen het mijne.

Tekst opgemaakt door: Hugo Leijten schrijver/redacteur.

Vanaf 3 juli tot en met 14 augustus elke woensdag van 13.00 tot 16.00 uur is de tentoonstelling geopend in de heemkamer van Pladella Villa. Bleijenhoek 57 in Bladel. Entree € 2,50.