Elke woensdag geopend van 14:00 tot 16:00

Tentoonstelling over Fons Roymans

Fons Roymans

Bij heemkundekring Pladella Villa

Fons Roymans

Via de familie Roymans kwam de heemkundekring Pladella Villa in het bezit van een aantal schilderijen en tekeningen van de hand van onze, inmiddels overleden, dorpsgenoot Fons Roymans.

Fons was een veelzijdig man. Hij was naast schilder/tekenaar ook verteller, schrijver en zanger/accordeonist. Fons was autodidact, hij leerde zichzelf tekenen en schilderen.

Een selectie uit zijn werken is nu te zien in de heemkamer van Pladella Villa. Samen geven de tentoongestelde schilderijen een mooi beeld van het Kempische leven van vroeger. Zijn boerderijen en boereninterieurs doen denken aan de schilderijen van de bekende Bladelse schilder Jozef Gindra. Ook tekende hij portretten van Bladelse mensen van weleer die om hun levensechtheid en karakteristieke inslag zeer de moeite waard zijn om te komen bekijken.

Niet alleen via zijn kunst zette Fons zich in voor het behoud van het lokale, met name agrarische erfgoed. Hij organiseerde ook smokkelrondritten, die vertrokken vanaf het door hem gebouwde smokkelaarscafé het Nekkermenneke en hij schreef een boek met historische verhalen over de Kempen. Ook over de oorlog schreef hij. In zijn boek ‘Donkere wolken boven Kempenland’ schetst hij een indringend beeld van de Kempen ten tijde van de Duitse bezetting.

De tentoonstelling is te zien van 26 juli tot en met 11 oktober 2023, iedere woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur. Daarnaast is de heemkamer op een aantal woensdag avonden open, te weten op 26 juli en 9 en 23 augustus. U kunt dan terecht tussen 19.00 en 21.00 uur. De tentoonstelling is gratis te bewonderen. U kunt uw bezoek uiteraard combineren met een bezoek aan de vaste tentoonstelling (entree 2,50 Euro).

U vindt de heemkundekring aan de Bleijenhoek 57 in Bladel.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de Kempische geschiedenis of die er door de schilderijen van Fons Roymans in geïnteresseerd raken, is zijn boek ‘Kempische verhalen’ bij Pladella Villa nog verkrijgbaar.

Heemkundebladel © 2023. Website door Redfur