Elke woensdag geopend van 14:00 tot 16:00

Brabantse dialecten

Op 25 oktober kunt u bij de heemkundekring Pladella Villa terecht voor een lezing over Brabantse dialecten.

De lezing wordt verzorgd door Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg.

De lezing begint met enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Daarna zoomen we in op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde! In onze gemeente spreekt men een heel ander dialect dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Wat maakt dialecten nou zo verschillend en waar komen die verschillen vandaan?

Ook gaan we in op de vraag of het dialect dreigt uit te sterven, zoals onderzoekers al meer dan honderd jaar beweren. Men spreekt van dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. Hoe zit het nu: is het dialect nou wel of niet in gevaar?

Jos Swanenberg (Gemert 1968) is behalve hoogleraar in Tilburg ook onderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam, dat zich bezighoudt met onderzoek en documentatie van taal en cultuur in Nederland. Jos is tevens een van de redacteuren van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Over zijn onderwerp, dialect in Noord-Brabant, publiceerde hij diverse boeken.

De lezing vindt plaats in de heemkamer van de heemkundekring Pladella Villa aan de Bleijenhoek 57 in Bladel. We beginnen om 20.00 uur. U kunt zich opgeven per email en wel op het volgende adres: info@pladellavilla.nl. De entree bedraagt voor leden € 6,00 voor niet-leden € 7,50. Dat is inclusief 1 kopje koffie of thee. Wees er snel bij. Het aantal plaatsen is beperkt.

Tot ziens op 25 oktober!

.